O nas2021-01-14T13:36:37+00:00

Za nami je že več kot 1000 uspešno realiziranih projektov izgradnje sončnih elektrarn (samooskrba in industrijski projekti).

KONTAKT

KONTAKT

Reference

Mnenja uporabnikov

Mnenja uporabnikov

“S pomočjo SONCE energija smo uspešno postavili dve večji sončni elektrarni. Njihovi strokovnjaki so se pri tem resnično izkazali kot dobri poznavalci. Kljub določenim izzivom smo vse potrebno za izvedbo hitro dogovorili, ob tem pa smo se tudi sami veliko naučili.”

Darija Četina, Kmetija Flis

“Preden smo se odločili za nakup sončne elektrarne, smo preverili kar nekaj ponudnikov na sejmu MOS. Na koncu smo sklenili posel s SONCE energija. Njihova ponudba je bila najugodnejša. Njihovi prodajalci pa v primerjavi z ostalimi ponudniki obvladajo svoj posel in resnično znajo svetovati.”

Jana, Ptuj

“Imamo veliko streho, obrnjeno sicer na vzhod, in dolgo časa sem si jo želel izkoristiti za pridobivanje energije iz sonca, ki nas ves čas osvetljuje. Viške proizvodnje pa preko SunContract platforme namenim dobrodelni organizaciji za pomoč ženskam v stiski.”

Tomaž, Selnica ob Dravi

“Že leta 2013 sem investiral v sončno elektrarno, ki je stabilen vir dohodka. Celotno proizvodnjo sem do sedaj prodajal le trgovcu. S SunContract platformo pa lahko sedaj del proizvedene elektrike tudi sam porabim.”

Igor, Ljubljana

“Pri SONCE energija smo kupili sončno elektrarno in toplotno črpalko. Lahko rečem, da so izvajalci opravili dobro delo, upoštevali so naše želje in poskrbeli, da se sedaj praktično “zastonj” ogrevamo. Pri odločitvi je pomagalo dejstvo, da so tovrstne investicije podprte s strani Ekosklada”

Tomaž, Postojna

” V sodelovanju s SONCE energija je bil naš projekt sončne elektrarne uspešno zaključen. Ekipi sem predvsem hvaležen za njihov trud in hiter odziv za pripravo potrebne dokumentacije ter na koncu izvedbo montaže. Glede na začetne plane izvedbe, je bil projekt na koncu izveden precej hitreje od planiranega časovnega plana. “

Jože, Griže

“Načrtovanje sončne elektrarne v kombinaciji s toplotno črpalko sem v celoti prepustil podjetju SONCE energija, kar se je izkazalo za zelo dobro odločitev.”

Jurko Košir, Naklo

“Zelo podrobno sem preučil vse ponudbe in ugotovil, da mi pri SONCE energija ponujajo najbolj ugodne pogoje. Poleg tega so mi omogočili ugodno ceno elektrike, še preden sta bili sončni elektrarni priključeni v omrežje.”

Davorin Selinšek, Kmetija Selinšek

EKIPA

EKIPA

Gregor Novak

generalni direktor

Mojca Bajec

direktorica za finance

Jernej Škoflek

tehnični direktor

Mitja Blatnik

vodja projektov

Petra Korošec

vodja pisarne

Matjaž Kosmačin

svetovalec

Jaka Ambrožič

svetovalec

BLOG

BLOG

Pogosta vprašanja

Imate vprašanje, nanj ne najdete odgovora in bi radi več informacij?

Tu smo za vas, da vam pomagamo. Pišite nam na [email protected] ali pa nas pokličite na +386 59 03 23 40 in z veseljem bomo prisluhnili vašim vprašanjem.

Pogosta vprašanja

Imate vprašanje, nanj ne najdete odgovora in bi radi več informacij?

Tu smo za vas, da vam pomagamo. Pišite nam na [email protected] ali pa nas pokličite na +386 59 03 23 40 in z veseljem bomo prisluhnili vašim vprašanjem.

Sončne elektrarne

Zakaj investirati v sončno elektrarno?2019-06-21T07:27:42+00:00

Investicija v sončno elektrarno se zagotovo izplača, saj boste z njo zmanjašli stroške elektrike, hkrati pa postali dolgoročno energetsko neodvisni, to je neodvisni od gibanja cen na trgu elektrike. Sončna elektrarna proizvaja električno energijo iz obnovljivih virov, tako boste z njo prispevali k čistejšemu okolju in trajnostnemu razvoju. Fotovoltaične celice pa so narejene iz materiala, ki se lahko reciklira. Oprema postaja tudi vse bolj cenovno dostopna.

Sončna elektrarna vam omogoča visoke prihranke pri porabi, ker lahko na sončno elektrarno dodatno priključimo sisteme za ogrevanje (toplotne črpalke), hlajenje in polnjenje električnih avtomobilov. Življenjska doba sončne elektrarne je 30 let, investicija v sončno elektrarno pa se vam bo povrnila že v obdobju 7, največ 10 let – odvisno od porabe električne energije v vašem gospodinjstvu. V preostalih letih 20 letih lahko denar, ki bi ga drugače plačali za električno energijo, privarčujete.

Pri investiranju v sončno elektrarno imate možnost pridobiti nepovratna sredstva s strani Eko sklada za mikro sončne elektrarne – Nepovratne finančne spodbude občanom za naprave za samooskrbo z električno energijo do 20% vrednosti sončne elektrarne. V kolikor se odločite za nakup sončne elektrarne pri SONCE energija, za vas pripravimo tudi vso potrebno dokumentacijo za pridobitev subvencije ter tudi ostalo potrebno dokumentacijo.

Katere spremembe se obetajo s predlogom uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov?2019-01-21T14:14:19+00:00

Po predlogu uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov bo možno priklopiti tudi do 30kW individualno samooskrbo v lastno omrežje.  Poleg dosedanje možnosti množične samooskrbe na nivoju večstanovanjske stavbe bo po predlogu uredbe možnost dogovora na nivoju traformatorske postaje tudi več odjemalcev z več merilnimi mesti. Uredba že sedaj omogoča, da v vaše merilno mesto investira tretja oseba, s katerim se dogovorite za nižji strošek eletrične energije in morebiti tudi za možnost odkupa po določenem času.

Več si lahko preberete na spodnji povezavi:
http://www.energetika-portal.si/nc/novica/n/javna-obravnava-uredbe-o-samooskrbi-z-elektricno-energijo-iz-obnovljivih-virov-energije-4128/

Kje lahko dobim splošne informacije o vplivih na okolje?2019-03-22T13:29:46+00:00

Dodatne informacije o vplivih na okolje lahko dobite na spodnjih povezavah:

ARSO www.arso.gov.si
UL, FE www.fe.uni-lj.si/
UM, FERI https://feri.um.si/
AGEN RS www.agen-rs.si/
EIMV www.eimv.si/
IJS www.ijs.si/ijsw
SODO www.sodo.si/
SOPO www.eles.si/

Kaj je net metering (samooskrba)?2019-03-22T13:22:37+00:00

Net metering je tujka za merjenje električne energije po dejanskem stanju. To ureja uredba Republike Slovenije o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Neto meritve so dejanski poračun med proizvedeno in porabljeno električno energijo na merilnem mestu. Sončna elektrarna je priklopljena na električno omrežje, v katerega oddaja električno energijo. Proizvedeno količino energije ima lastnik merilnega mesta pravico porabiti. Pri letnem obračunu se odšteje strošek omrežnine in proizvedeno električno energijo od dejanske porabe.

Kakšen je običajen čas realizacije projekta postavitve sončne elektrarne za samooskrbo?2019-06-21T07:51:33+00:00

Postopek postavitve sončne elektrarne je projekt, ki terja svoj čas. Največ časa vzame urejanje projektno upravne dokumentacije, ki v grobem zajema:

1. Pridobitev soglasja za priključitev, ki ga izdaja lokalni distributer. To traja predvidoma 30 dni. V primeru velike količine vlog na strani distributerja pa se lahko ta rok podaljša.
2. Priprava in oddaja vloge za subvencijo in/ali financiranje pri EKO skladu, vloga za izplačilo subvencij, vloga za priklop, pogodba o priključitvi.

Po pridobitvi soglasja o priključitvi sledi naročilo materiala in organizacija izvedbe. Postavitev in montaža elektrarne na lokaciji se uredi v največ 3 dneh. Običajno traja realizacija projekta od podpisa pogodbe do priključitve v omrežje približno 80 dni.

Kolikšna je garancijska doba? Kakšna je garancija posameznih komponent?2019-06-21T07:46:21+00:00

Podjetje SONCE energija uporablja visoko kakovostne module, za katere proizvajalci dajejo do 10 let garancije na material in do 25 let linearne garancije, kar pomeni, da bo modul po 25 letih delovanja imel še vedno vsaj 80% moči. Vgrajujemo tudi razsmernike Solaredge, pri katerih proizvajalec nudi garancijsko dobo 12 let z možnostjo podaljšanja na 25 let. Elektrarne postavljamo na kvalitetne konstrukcije, za katere prodajalec daje garancijo 10 do 15 let. Splošna garancija za izgradnjo pa velja 1 leto.

Ali sončna elektrarna seva?2019-03-22T13:12:53+00:00

Sončna elektrarna ne seva, saj uporablja enosmerni tok.

Kako je z gašenjem požara, če je na strehi sončna elektrarna?2019-03-22T10:05:05+00:00

Gašenje požara na strehi s sončno elektrarno je možno. Vsako gasilsko društvo ima navodila, kako ravnati v tem primeru. Najpomembnejše je, da v primeru požara gasite z varne razdalje (vsaj 3 m stran od modulov), če je mogoče, preverite razsmernike in jih izklopite, če se to ni zgodilo že samodejno.

Kaj se zgodi z odsluženimi moduli? Kako je z reciklažo oziroma kdo poskrbi za odvoz in kakšni so stroški odvoza?2019-03-22T10:03:39+00:00

Moduli so sestavljeni iz steklene površine, okvir je iz aluminija, celice pa iz silicija, kar pomeni, da so skoraj v celoti reciklažni. Module se zato lahko skoraj v celoti reciklira. Lastnik odslužene module lahko brezplačno odloži na zbirnem reciklažnem centru.

Energetska tržnica

Kaj je SunContract?2019-07-03T17:14:53+00:00

Tržnica SunContract je decentraliziran trg z električno energijo, kjer lahko odjemalec kupuje energijo direktno od proizvajalca, pred sklenitvijo posla pa se lahko o ceni skupaj pogajata brez posrednikov. Gre za tako imenovano P2P (peer-to-peer) dogovarjanje o ceni.

Lastniki sončnih elektrarn pa imate preko SunContract platforme dnevni vpogled v proizvodnjo in porabo električne energije. Prav tako vam omogoča, da s presežki proizvedene energije konec vsakega leta  prosto razpolagate: lahko jih prenesete v naslednje koledarsko leto in porabijo na isti lokaciji, lahko pa presežke prenesete drugemu odjemalcu v bilančni skupini – na primer na svoj vikend, svojim otrokom, staršem, itd.

SONCE energija je ekskluzivni partner globalne energetske tržnice SunContract.

Kako lahko začnem uporabljati SunContract tržnico?2019-07-02T06:19:41+00:00

Če želite pričeti uporabljati SunContract tržnico je potrebno pred tem:

  • Narediti prijavo na spletni strani SunContract.energy
  • Pod zavihkom “Elektrika” oddajte zahtevek za menjavo električnega dobavitelja. Na podlagi zahtevka boste prejeli pogodbo, ki jo je potrebno podpisati.
  • Naložiti na svoj SunContract račun 1.000 SNC (to je približno 35 EUR), kar je minimalen zahtevan znesek za pričetek trgovanja. Minimalni polog je potreben zaradi uporabe blockchain tehnologije za nemoteno izvajanja transakcij.
  • Takoj, ko od vas prejmemo podpisano pogodbo in boste imeli na platformi urejen minimalni polog, bo podjetje SONCE energija začelo postopek, s katerim bo vašo obstoječo pogodbo z vašim trenutnim ponudnikom energije prekinilo.
  • Ko bo vaša obstoječa pogodba prekinjena, boste lahko začeli uporabljati tržnico SunContract, to pomeni iskati še ugodnejše ponudbe električne energije neposredno pri proizvajalcih.
Ali se plača kakšna pristopnina ob registraciji na SunContract? Kakšna je cena članstva?2019-07-02T05:58:37+00:00

Za registracijo na platformo ne rabite plačati nikakršne pristojbine, tudi ne članarine.

Zakaj je potrebno transakcije na tržnici opraviti z uporabo žetonov SNC? Zakaj ne uporabljate evra?2019-07-02T05:56:12+00:00

Naša platforma uporablja blokchain tehnologijo za preverjanje in izvrševanje transakcij. Ta tehnologija ni združljiva s tradicionalnimi fiat valutami in zahteva uporabo kriptovalut. Zato se je rodil SNC žeton.

Kdaj lahko začnem uporabljati SunContract platformo?2019-07-03T12:57:16+00:00

Vse je odvisno od tega, kako hitro pošljete svoje dokumente. Če jih prejmemo do 10. v določenem mesecu, lahko Oddelek podpore preveri, ali se pogodba za trgovanje začne prvega dne naslednjega meseca. Ocenjujemo, da traja 5 dni – 3 za zbiranje in pošiljanje dokumentov, 2 za dokončanje procesov.

Kaj če kasneje ugotovim, da peer to peer trgovanje z energijo ni zame?2019-07-03T12:44:36+00:00
V kolikor ugotovite, da peer to peer trgovanje z elektriko ni za vas, boste energijo še vedno dobivali nemoteno po ceni, s katero ste se strinjali v pogodbi o dobavi električne energije, ki ste jo podpisali ob samem začetku, pred vstopom na tržnico. Veljavno pogodbeno ceno najdete zraven oznake vašega merilnega mesta. Tržnica vam samo omogoča, da dogovorjeno ceno elektrike še dodatno znižate.
Kaj se zgodi, če na mojem računu zmanjka žetonov SNC?2019-07-01T19:53:23+00:00

Minimalno zahtevano stanje na vašem računu je 1000 SNC žetonov. Če jih bo na vašem računu začelo primanjkovati, vam bomo poslali 3 samodejne opomnike, da dopolnite svoj račun. V kolikor kljub opomnikom svoj račun ne boste dopolnili, bomo morali začeli izvajati potrebne ukrepe za ukinitev vašega računa.

Če se z nekom dogovorim o ceni, ali sem potem prisiljen trgovati s takšno ceno za ta čas?2019-07-03T12:36:47+00:00
Dokler ponudba ni zaprta, ima status med ponudbami “Odprta”, jo lahko kadarkoli umaknete s tržnice, tako da v zgodovini trgovanja izberete možnost “Prekliči”. V tem primeru se s tržnice odstrani samo nerealiziran del oddane ponudbe.
Ko je dogovor med kupcem in prodajalcem potrjen, ima status med ponudbami “Zaprto”, pa dogovora vse do poteka pogodbe ni možno spreminjati. Ko pogodba časovno poteče oz. se porabijo vse zakupljene kapacitete pa lahko ponudnika seveda zamenjate.
Kaj se zgodi, če kupujem električno energijo od proizvajalca, katerega proizvodnja električne energije je prekinjena?2019-07-01T19:51:35+00:00

Lahko ste brez skrbi. Tudi če proizvajalec, od katerega kupujete električno energijo, le-te ne proizvaja več, ne boste ostali brez. Vsaka vaša potreba po energiji, ki jo vaš dobavitelj ne more dobaviti, bo samodejno dobavljena in poravnana po dnevni ceni (v tem primeru bo algoritem na platformi samodejno povezoval kupca in prodajalca)  oziroma po ceni paketa, ki ste ga sklenili ob menjavi dobavitelja električne energije. Mi poskrbimo, da je vaša izkušnja s tržnico električne energije čim boljša.

Ali je za uporabo platforme potrebno namestiti kakšno dodatno opremo ali infrastrukturo?2019-07-01T19:47:09+00:00

Ne. V Sloveniji nam bo operater distribucijskega sistema posredoval podatke o porabi iz vašega števca. Zaradi tega ni potrebe po nameščanju opreme v vašem domu. Celoten postopek prehoda na SunContract platformo je narejen preko spleta kadarkoli vam čas to dopušča.

Navodila za uporabo platforme2019-07-02T06:29:19+00:00

Registracija: Navodila lahko najdete na povezavi.
SEPA nakazilo: Navodila lahko najdete na povezavi.
Verifikacija: Navodila lahko najdete na povezavi.
Povabi prijatelja: Navodila lahko najdete na povezavi.
Pošlji povpraševanje: Navodila lahko najdete na povezavi.
Navodila za pregled izdanega/prejetega računa: Navodila lahko najdete na povezavi.